Een woordje vooraf.

In 1998 sloegen enkele enthousiastelingen de handen ineen om samen met alle Widooiese verenigingen jaarlijks, tijdens het Pinksterweekend, een groots driedaags feest op touw te zetten.

De aanleiding om met dit nieuwe initiatief - onder de naam "Widooie Leeft" - van start te gaan, kwam er ter gelegenheid van de officiële openstelling van een aantal vernieuwde straten in het dorp. Sedertdien heeft dit opzet op vrij veel succes mogen rekenen, is ondertussen een vaste waarde geworden in het dorp en uitgegroeid tot een begrip in de omgeving. Velen hebben mede hierdoor reeds de weg naar Widooie gevonden.

Vanuit dit initiatief zijn inmiddels nog enkele andere 'projecten' gegroeid zoals fototentoonstellingen, cursiefjes en het uitgeven van een prachtig boek over Widooie in 2005.

In 2006 werd vervolgens het voorstel gelanceerd om een gegevensbank van het Widooiese dialect aan te leggen. Eerst werd gedacht aan een klassiek woordenboek; doch vrij snel groeide het idee om dit aan te pakken via de moderne technologieën. Internet is immers nu reeds een belangrijk communicatiemiddel en zal in de nabije toekomst niet meer weg te denken zijn uit onze samenleving.

Hoewel de gegevensbank van het Widooiese dialect aan de basis heeft gelegen van deze website, hebben de initiatiefnemers van de gelegenheid gebruikgemaakt om Widooie in al zijn facetten te belichten. Door zijn veelzijdigheid en specifieke gerichtheid op alle aspecten van de Widooiese samenleving, zal deze site zonder enige twijfel voor elke bezoeker een boeiende kennismaking of een interessante opfrissing worden.

Alvast veel surfplezier door dit Haspengouwse dorpje van amper 400 inwoners met een prachtig dialect.

vzw Plat Bêdeuêrs - Bêdeuêrs Webtiem
(vzw staat in dit geval voor "veeê zukkê wödchês")